Backup Podataka

“Većina vas zasigurno čuva važne datoteke na svojim računalima, no činjenica je da se nedovoljno brinete o njima. Na pitanje Zašto ne uradite backup podataka?, slegnut ćete ramenima i reći da nemate vremena. No, jednom kada se to dogodi, više nema povratka na staro.”

Backup Podataka Osijek

Ažuriranje i nadogradnja operativnih sustava i antivirusnih programa, defragmentacija diska i ostale slične radnje pomažu i utječu na kvalitetan i siguran rad vašeg laptopa, osobnog računala ili tableta. Međutim, čak i uz sve te mjere, još uvijek postoji mogućnost od gubitka podataka koje ste pohranili na uređaj.

Naizgled jednostavni problemi poput iznenadnog nestanka struje, problema sa sustavom ili pogreške korisnika mogu trenutno učiniti podatke nedostupnima. Imate veliku sreću, ako ste se našli u ovakvoj situaciji, a svi vaši podatci su i dalje ostali na računalu. Kako vam se slična situacija ne ne bi ponovila, naravno s malo izmijenjenim scenarijem, važno je na vrijeme zaštititi sve podatke koje imate na računalu. To se može učiniti izradom sigurnosnih kopija važnih datoteka. Većina radnji s informatičkom opremom nudi uslugu backup podataka; stoga požurite i dogovorite termin prije nego što se nađete u bezizlaznoj situaciji.

Izrađivanje sigurnosnih kopija vaših najvažnijih podataka na određenoj lokaciji najpouzdaniji je način zaštite intelektualnih dobara. Postoji nekoliko razloga zašto je backup podataka ključno za osiguravanje trajnosti vaših podataka pohranjenih u vaše računalo.

• Hitna stanja: morate shvatiti da nikad ne znate kad će se vaše računalo srušiti. Bilo da imate staro ili potpuno novo osobno računalo, problemi s računalom nažalost su i dalje svakodnevica koju ne možete izbjeći. Možete samo ublažiti posljedice. Pad računalnog sustava može se dogoditi u bilo koje vrijeme i toga morate biti svjesni. Backup podataka trebao bi vam postati navika koju bi trebalo provoditi na dnevnoj ili na tjednoj bazi, ovisno o količini posla koju obavljate.

• Potreba za kopijama: ponekad možda nećete uza se imati vaše računalo, ali će vam podatci s njega itekako biti potrebni. Zato je odlična ideja da svoje podatke pohranite na neki drugi vanjski medij; imajući tvrdi disk, praktički imate svoje računalo sa sobom. Ovo je svakako glavna i najbitnija stavka koju bi svaki poslovni čovjek trebao imati na umu.

• Manje stresa: može biti prilično stresno čak i samo razmišljati o tome što bi se uslijed iznenadnog isključivanja računala moglo dogoditi s vašim podatcima i datotekama pohranjenih na računalo. Prava je gnjavaža ponovno pronalaženje datoteka, ne znajući stvarni ishod koji bi vas mogao neugodno iznenaditi. Zato se usredotočite na to da redovno obavljate backup vaših podataka, kako biste u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu imali sve vaše podatke uza se, bez ikakve bojazni da bi mogli nestati.

Razmislite, koliko vam je vremena trebalo da prikupite sve podatke i organizirate ih na vašem računalu? Što bi se dogodilo kad biste najednom ostali bez njih? Koliko će vam tek sad vremena trebati da ponovno prikupite i uredite te iste podatke? Grozite se i same pomisli na to, zar ne? Stoga, postupite pametno i odlučite se odmah na backup svih vaših podataka, da kasnije ne morate razbijati glavu s time kako ih povratiti.