Servis Laptopa

“Je li vam poznata situacija kad ujutro sjednete za radni stol, uključite laptop s namjerom da obavljate posao, a njemu treba nekoliko minuta da se uključi? Dolazi li do čestog pregrijavanja laptopa? Počeo se sam iznenadno isključivati?”

Servis Laptopa Osijek

Ako se prepoznajete u samo nekim od ovih pitanja, savjetujemo vam da potražite pomoć stručnjaka, jer u suprotnom, mogu nastati još veći problemi i puno skuplji kvarovi. A ono što je najvažnije, možete ostati i bez svih vaših podataka s kojima ste radili cijelo vrijeme. Spriječite daljnje kvarove na vrijeme i sačuvajte vaš posao!

Pregrijavanje laptopa jedan je od češćih problema s kojima se susreću njihovi vlasnici, ako ga ne održavaju redovito. Simptomi do kojih dolazi uslijed pregrijavanja laptopa odnose se na:

• Glasan i stalan rad ventilatora

• Laptop je uvijek prilično vruć na dodir

• Iznenadno isključivanje laptopa

• Iznenadno resetiranje laptopa

• Spori rad laptopa

Važno je napomenuti da pregrijavanje laptopa nije bezazlena stvar; time se smanjuje životni vijek laptopa, pregrijani laptop može oštetiti grafičku karticu, matičnu ploču i ostale hardverske komponente s obzirom na to da su elektroničke komponente osjetljive na povišene temperature. Osim toga, pregrijavanje laptopa može izazvati i požar. Kako biste spasili laptop i vaš posao koji se nalazi na njemu, preporučujemo vam da ga odnesete na servis, gdje će ga profesionalne ruke temeljito očistiti. Usluga uključuje rastavljanje laptopa te čišćenje ventilatora i sustava za hlađenje uz pomoć komprimiranog zraka. Nakon toga, čipovi se premazuju visokokvalitetnom termalnom pastom koja je odgovorna za održavanje radne i optimalne temperature vašeg laptopa.

Ako za vrijeme rada na vašem laptopu na zaslonu primjećujete neispravne linije ili linije pravih oblika te ako postoje tzv. crne mrlje, tad je zasigurno riječ o slomljenom zaslonu. Osim navedenog, u slučaju puknuća zaslona, zaslon može biti potpuno bijel ili crn. Iako ovakvo puknuće nećete moći osjetiti rukom, ovo su dovoljni razlozi da zamijenite zaslon, jer ne samo da je u pitanju loša kvaliteta slike već na taj način nepovoljno utječete i na vaše oči koje svakodnevno izlažete naporu.

Obratite se stručnjacima koji će vam ugraditi novi ili eventualno popraviti stari zaslon. Ne dovodite se u situaciju da radite na nekvalitetnom laptopu koji može oštetiti vaš vid.

Matična ploča zasigurno je najvažniji dio laptopa na kojoj se nalaze drugi glavni dijelovi poput čipova za zvuk, grafiku i sl. Zbog toga što je većina električnih komponenti i sklopova povezana upravo s matičnom pločom, kvarovi na matičnoj ploči predstavljaju glavninu kvarova na laptopima.

Uzrok kvara nekad može biti visoka radna temperatura laptopa, prolivena voda ili neka druga tekućina na laptop ili nešto drugo. U svakom slučaju, nužno je odnijeti laptop na servis kako bi se utvrdili i riješili uzroci problema. Popravci matične ploče obavljaju se tzv. reball ili reflow metodama, ovisno o vrsti kvara. Osim toga, mogu se zamijeniti stari i ugraditi novi čipovi.

Kako bi vaš laptop radio pouzdano i sigurno, preporučuje se da ga odnesete na servis jednom do dva puta godišnje. S obzirom na to da uzroci kvarova nekad nisu jasno izraženi i vidljivi, nikad ne znate u kojem vam važnom trenutku laptop može zakazati. Spasite vaš posao i sve potrebne podatke na vrijeme i obratite nam se s povjerenjem!